Methode Cyriax

De methode Cyriax wordt onderwezen aan de Nederlandse Academie voor Orthopedische Geneeskunde (NAOG). Opgericht door Dos Winkel en Sally Fisher in 1979 en is een van de belangrijkste opleidingen gebleken voor fysiotherapeuten van de afgelopen 40 jaar.

Cyriax (Orthopedische Geneeskunde) is een diagnostisch systeem dat is ontwikkeld door de Londense orthopedisch chirurg James Cyriax (1904-1985). Hij ontwikkelde een nieuwe wijze voor het onderzoeken van het bewegingsapparaat, waarmee zeer nauwkeurig diverse orthopedische, neurologische en reumatologische aandoeningen kunnen worden vastgesteld.

Cyriax combineert de orthopedische geneeskunde met technieken uit de manuele therapie. De behandelingen bestaan uit o.a manipulaties, mobilisaties (tracties en translaties), dwarse fricties en gerichte oefentherapie. Deze geheel nieuwe denkwijze bleek uiteindelijk de basis te worden voor de huidige klinische diagnostiek. Het omvat het onderzoek en de behandeling van aandoeningen die in principe niet voor operatieve behandeling in aanmerking komen.

Het kenmerk voor de orthopedische geneeskunde is de systematiek in het onderzoek dat steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt er een heldere diagnose verkregen. De therapeut kan hierdoor gerichter een therapieplan opstellen en uitvoeren. Van essentieel belang bij dit onderzoek is een zeer goede kennis van de anatomie. Daarnaast is een goed inzicht in het ontstaan van de klachten, de structuren die bij de klachten zijn aangedaan en het verloop van de verschillende aandoeningen noodzakelijk. Hiermee kan een goede diagnose worden gesteld. Met aansluitend een gerichte en gelocaliseerde behandeling op de aangedane structuren.

De NAOG blijft het gedachtegoed van James Cyriax actualiseren door onder meer de (internationale) literatuur en ontwikkelingen kritisch te volgen.

  

James' quotes:

"All pain arises from a lesion"

"All treatment must reach the lesion"

"All treatment must exert a beneficial effect on it"


 


 


 


 


 


 


 


 

 

 


 


 


 


 


 


 

                                                                                                                                                                                                

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info