Dry Needling

'De prikkel tot herstel'  

Introductie

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Fysiotherapeuten die de scholingen bij Dry Needling Systems© hebben gevolgd kunnen ook technieken toepassen, om een bepaald gebied met spanningsklachten te beïnvloeden, zodat er minder snel reacties na de behandelingen zullen optreden. Ook zullen deze fysiotherapeuten zich kunnen specialiseren in diverse andere Dry Needling technieken als huid- en beenvliestechnieken. De resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.


Wat is Dry Needling?

Dry Needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut. 

Met Dry Needling worden spierverhardingen ('myofasciale triggerpoints') ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk wordt ook de huid en het botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken.

Meestal is de verbetering direct voelbaar.


Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebasseerd op "energie" reguleren, maar op basis van fysiologische en biomechanische processen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

Wat is een spierverharding en wat voelt u daarvan?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ('knoop') in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en / of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van een spier
 • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen


Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-/armklachten (RSI,CANS)
 • Overbelasting bij sporters
 • Beschadiging van weefsel zoals meniscusletsel of een hernia
 • Langdurig afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • Chronische infecties en allergieën
 • Slaaptekort


Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis- of golfers elleboog, e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen-/trainingstherapie.


Wat doet een fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die de pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden.

In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden. De fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar één spier.


 

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de beweeglijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook weer snel.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren. Dit doen wij om uw reactie te testen.

myopain.nl

 

 

 


 

 


 


 


 


 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info