IMS (Intra Musculaire Stimulatie)


IMS is een totaal behandeling welke bestaat uit diagnostiek en behandeling van het myofasciale pijn syndroom.

Hiermee wordt pijn bedoeld met een chronisch karakter dat zijn ontstaan heeft in het spierstelsel. Daarbij is er geen duidelijke oorzaak dat wijst op een letsel of ontstekingsproces. IMS richt zich in vergelijking met Dry Needling meer op de rol die het zenuwweefsel hierbij speelt.

IMS heeft inmiddels een plaats verworven in de Westerse wetenschap wanneer er wordt gesproken over het pijn model met een neurogeen karakter. Het is ontwikkeld door Dr. Chan Gunn in de jaren 70. Dr. Gunn stelt: "It's the nerve that goes wrong". De therapie (IMS) heeft tot doel het dysfunctioneren van het zenuwstelsel te beïnvloeden en zo de bestaande pijn weg te nemen. Hij ontwikkelde het systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne acupunctuur naalden. Hiermee worden spieren aangeprikt welke overprikkeld zijn en daardoor verkrampt en verkort zijn. 

Door onderzoek van de behandelaar worden de klinische symptomen in kaart gebracht. Dit onderzoek is zeer belangrijk. De pijnklachten met een neurogeen karakter worden veroorzaakt door structuren welke niet zichtbaar zijn op röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan. Het missen van deze structuren zal daardoor leiden tot een verkeerde diagnose en dus het missen van het juiste startpunt voor de therapie.

De behandeling bestaat uit Dry Needling technieken in de aangedane gebieden. Met de acupunctuur naald wordt een spierverharding (myofasciale triggerpoint) aangeprikt, deze kunnen ook gelocaliseerd zijn naast de wervelkolom waardoor een uittredende zenuw onder druk komt te staan of overprikkeld raakt.

Het aanprikken van een spier is pijnloos. Wanneer een spier verkrampt en overgevoelig is zal deze reageren met het vastklampen van de naald. Dit wordt als een verkramping van de spier waargenomen. Het resultaat is drieledig. Ten eerste treedt er een reflexmatige ontspanning plaats met een verlenging van de spier als gevolg. Ten tweede zorgt de naald voor lokale weefselschade met een kleine bloeding. Dit zorgt voor het aanzetten van het natuurlijk herstel. Ten derde zorgt de behandeling voor een elektrische prikkel in de spier welke de zenuwfunctie normaliseert.Het doel van de behandeling is om de spier te laten ontspannen waardoor de druk van de geïrriteerde zenuw wordt weggenomen.Overgevoeligheid van aangedane gebieden en de continue spanning van de aangedane spieren worden genormaliseerd. IMS is erg effectief bij de behandeling van pijnklachten waarbij overactieve spieren betrokken zijn. IMS grijpt aan op het onderliggende neurogene aspect dat de pijn veroorzaakt. Als voorbeeld kan het positieve effect van IMS gegeven worden bij de behandeling van chronische rugklachten met uitstraling naar het been.

Enkele voorbeelden van aandoeningen welke in aanmerking komen voor IMS zijn:

 

  • Aanhoudende klachten na een facetblokkade (wervelkolom)
  • Langdurige (chronische) schouder- /tenniselleboog- /polsklachten
  • Knieklachten waarbij de knieschijf (patella) een rol speelt
  • Achillespeesklachten die een chronisch verloop laten zien
  • Chronische heup, knie, enkel/voet klachten

  

GunnIMS Information 

 


 


 


 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info